Efterårs tærte
Denne tærte er sådan en rigtig efterårs en, med masser af krydderi og dejlige æbler. Den egner sig rigtig godt til en grå og trist regnvejrs dag under tæppet.
Mørdej
- 75 g hasselnødder
- 125 g rismel
- 50 g havremel
- 75 g brun farin
- 125 g smør
- 1 tsk. stødt nellike
- 1 tsk. stødt ingefær
- 2 tsk. kanel
- 1 æg
- 20 g mælk
- 10 g husk
Mazarin
- 100 g marcipan
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 2 æg
- 20 g maizena
Fyld
- 1 æbler
- 1 tsk. kanel
- 1 tsk. sukker
Tilbehør
- Fløde eller creme fraiche ( jeg skriver ikke mængde på, da jeg synes det skal være op til dig hvor meget du vil have til din kage 😉 )
Tips!
- Der kommer til at være en klump rest dej, den kan, med fordel, rulles ud til småkager og pyntes med glasur smagt til med appelsin.
Mørdej
- Start med at blend hasselnødderne til fin mel
- Kom nøddemelet i en skål sammen med de andre mel typer, farin og krydderier
- Skær smørret ud i mindre stykker og kom det ned til alt melet og smuler smørret godt ud i det
- Tag en mindre skål og slå ægget ud i og kom mælken ved
- Pisk de to ting sammen, og tilføj husk mens der piskes
- Kom straks æggeblandingen i mel blandingen og ælt det hele godt sammen
- Kom dejen i en frysepose, mas det godt flad og læg posen på køl
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft
- Mens dejen køler ned kan du med fordel gå videre i opskriften
- Find den tærteform frem som kagen skal bages i og smør den godt indvendigt med smør og drys den med lidt rismel
- Tag to stykker bagepapir og drys den ene med lidt rismel
- Find dejen fra fra køle, er dejen blevet for hård kan du med fordel ælte lidt varme ind i den igen, er den derimod stadig meget blød lægges den tilbage på køl indtil den er mere kold.
- Læg dejen på det stykke bagepapir med rismel på og drys en smule mel over selve dejen, tag det andet stykke bagepapir og rul dejen ud mellem de to stykker
- Dejen skal rulles helt tyndt ud, til den ca er 0,5cm
- Nu kan du vende den udrullet dej over i formen ved blot at tage fat i den nederste stykke bagepapir(og have det øverste først)
- Fjern forsigtige bagepapiret så du kan mase dejen helt ned i formen.
- Prik huller i bunden af kagen med en gaffel
- Tag et af dine stykker bagepapir og placer nede i kagen, og hæld noget tyngde i, så som tørre bønner, ris el. lign. så det fylder bunden
- Så skal kagen forbages i 5-8 minutter
- Når kagen er blevet forbagt tages den ud af ovnen og tyngden fjernes fra den
- Kom mazarin massen ned i den varme kage og smør den ud på hele bunden
- Læg æbleskiverne i et fint mønster på toppen og pres dem let ned i mazarinmassen
- Kom kagen tilbage i ovnen og bag den færdig, det tager ca. 25 minutter.
Mazarin
- Kom marcipan, sukker og smør i en skål og pisk det hele godt sammen
- Når massen er pisket ensartet kommes et æg ad gangen i mens der piskes mellem hvert æg
- Pisk dog ikke for meget, da massen så kan skille.
- Vend maizena melet i og stil skålen til siden indtil den skal bruges igen
Fyld
- Skyl æblet og skær det i både og derefter i tynde skiver
- Kom æbleskiverne i en skål og drys kanel og sukker ud over
- Vend det hele godt sammen så der kommer kanel og sukker på alle siderne
- Stil skålen til side indtil æblerne skal bruges
Gå nu tilbage til mørdejen og arbejd videre derfra igen (fra punkt 10)
Server kagen mens den stadig er lidt lun med en skøn kold flødeskum eller en god skefuld creme fraiche 🙂