Othello lagkage

En hel klassisk othello lagkage slår aldrig fejl! Her får du mit bedste bud på en glutenfri en af slagtens. Den kan evt også laves som en flødeskums lagkage.

Vaniljeflødecreme

  • Kornene fra ½ vaniljestang
  • 75 g sukker
  • 30 g majs stivelse
  • 3 dl sødmælk
  • 4 pasteuriseret æggeblommer
  • 1,5 dl piskefløde

Lagkage bunde

  • 5 æg
  • 200 g sukker
  • 65 g kartoffelmel
  • 60 g rismel
  • 3 tsk bagepulver

Makronbund

  • 125 g ren rå marcipan
  • 75 g flormelis
  • 40 g pasteuriserede æggehvider
  • Lidt smagsneutral olie til at smøre med

Marmelade 

  • 150 g frosne bær
  • 80 g sukker
  • 1 tsk maltin
  • evt 1 lime

Chokoladeglasur

  • 150 g flormelis
  • 75g mørk chokolade
  • lidt vand

Marcipan bånd

  • 200 g marcipan
  • 150 g flormelis
  • 1 tsk glukosesirup

Pynt

  • 150 g fløde
  • (ønsker du fløde på kanten i stedet for marcipan bånd, skal du pisse ca 5 dl fløde)

Sådan samler du din lagkage

  1. Sæt lagkageringen på et fad, og sæt kage plast rundt i kanten af den.
  2. Læg makronbunden i nederst.
  3. Smør halvdelen af marmeladen ud på makronbunden.
  4. Fyld halvdel af vaniljecremen oven på og fordel den over hele bunden.
  5. Læg en af vaniljebundene på, og pres den let ned.
  6. Gentag fra pkt. 3, og afslut med den sidste vaniljebund, som også presses let ned.
  7. Stil kagen på køl – gerne til næste dag, eller i hvert fald til den har sat sig( ca. 1 time).
  8. Når kagen har sat sig stilles den på det fad, den skal serveres på, fjern forsigtigt lagkagering og kage plasten.
  9. Smør den lune chokoladeglasur på toppen af kagen.
  10. Ønskes der en klassisk Othello lagkage rundes der et marcipan bånd rundt langs kanten og til slut pyntes der med små dutter af flødeskum på toppen af kagen.
  11. Servér med det samme, eller opbevar kagen i køleskabet, indtil den skal serveres.

Eller

  1. Pisk 5 dl fløde til skum, og fyld det i en sprøjtepose med en tylle efter eget valg, lidt ad gangen, og sprøjt et fint mønster hele vejen rundt op og ned af kanten af din lagkage.
  2. Servér med det samme, eller opbevar kagen i køleskabet, indtil den skal serveres.

 

Tips!

  • Du kan evt komme frugt i mellem lagene på din kage, bananer i skriver er fx rigtig lækkert
  • Du kan også udskifte marmeladen med Nutella, så skal du bruge ca 150- 200 g nutella

 

Vaniljeflødecreme

  1. Skrab vaniljekornene ud og bland dem med 1 tsk sukker.
  2. Kom mælken i en gryde og kog det op med vaniljesukkerte og stangen.
  3. Kom æggeblommer og sukker i en skål og pisk det sammen til en let æggesnaps.
  4. Hæl majs stivelsen op i skålen til æggesnapsen med uden at røre det rundt.
  5. Når mælken koger skal den hældes forsigtigt over æggesnapsen mens der piskes.
  6. Hæld cremen tilbage i gryden og kog den op under konstant omrøring, til den bliver tyk og bliver til en fast creme.
  7. Fjern vaniljestangen, og hæld cremen over i en plastikpose.
  8. Fordel cremen i posen så den er så flad som mulig – så bliver den nemlig hurtigere kold – og sæt den i køleskabet
  9. Når cremen skal gøres klar til kagen kommes den i en skål og piskes igennem med en elpisker
  10. I en anden skål piskes 1,5 dl fløde til en let skum
  11. Vend forsigtigt halvdelen af den pisket fløde i cremen, når det er rørt godt sammen, tilsættes den sidste del af skummet og cremen er hermed klar til at komme i kagen.

Lagkage bundene

  1. Tænd ovnen på 180° C.
  2. Pisk æg og sukker let og luftigt med en elpisker, der må ikke være sukker korn tilbage i massen og den skal være helt lys.
  3.  I en mindre skål blandes kartoffelmel, rismel og bagepulver godt sammen og sigtes derefter i æggemassen.
  4.  Vend forsigtigt dejen sammen.
  5.  Dæk bradepanden med bagepapir
  6.  Kom dejen i en høj bradepande og bag midt i ovnen i 12-15 minutter til den er gylden brun.
  7. Læg en stykke bagepapir på bordet og drys det med sukker.
  8. Når bunden er bagt vendes den over på bagepapiret med sukker på til afkøling og bagepapiret bunden er blevet bag på kan fjernes
  9. Stik 2 bunde ud på 18Ø hver, gem evt. resterne af kage bunden i fryseren til en gang romkugler.

Makronbund

  1. Pisk marcipan og flormelis sammen med en lille smule af æggehviden.
  2. Tilsæt mere æggehvide lidt ad gangen, og pisk det godt sammen – der må ikke være klumper i.
  3. Kom massen i en sprøjtepose, og klip et lille hul.
  4. Smør en lagkagering på 18Ø med lidt smags neutral olie, og sæt den på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Sprøjt makron massen ud i et jævnt lag i hele ringen.
  6. Bag bunden i ca. 15 minutter, fjern ringen og giv bunden ca 5 minutter mere til den har fået en gylden farve.
  7. Lad bunden køle helt af, og fjern derefter bagepapir.

Marmelade

  1. Hæl bær og sukker i en gryde og varm det godt op til det begynder at koge
  2. Bland maltin og en spsk sukker i en lille skål og jævn din marmelade ved at drysse det i lidt ad gangen, og hav i mente at når det bliver koldt bliver det mere fast, så det er ikke sikkert at hele blandingen skal bruges.
  3. Smag den evt til med lidt lime saft.

Marcipan bånd 

  1. Drys lidt flormelis ud på et rent bord
  2. Mas marcipanen flad og kom glukosesiruppen oven på og drys med lidt mere flormelis
  3. Æld det hele godt sammen, er det for klistret drysses der noget mere flormelis på.
  4. Mål hvor høj din kage er blevet, læg 1 cm til, det er så høj det bånd skal være.
  5. Mål omkredsen af den kage( den skal gerne være en 55-58 cm, hvid du har brugt en kage ring på 18Ø)
  6. Rul dit bånd ud, det skal ca være 0,5 cm tykt. Skær det til både for oven og for neden, så dine kanter bliver lige.
  7. Sørg hele tiden for at der er nok flormelis under dit bånd, så du er sikker på at du kan få det at bordet igen.
  8. Rul båndet sammen men uden at presse det sammen. Så er det nemt at rulle på kagen når den er klar til det.

Chokoladeglasur

  1. Hak chokoladen fint.
  2. Smelt den over vandbad.
  3. Rør flormelis og en lille smule vand sammen til en tyk glasur i en kasserolle, og varm den en anelse.
  4. Tilsæt den smeltede chokolade.
  5. Tilsæt evt. mere vand, til glasuren har den rette konsistens.

Chokoladeglasuren skal være lun, når den skal smøres ud, så den skal laves lige inden påsmøring.

Pynt

  1. Pisk fløden stiv, men uden at over piske den.
  2. Kom en stor rund tyl i en sprøjte pose og kom flødeskummet der.
  3. Når kages en samlet og klar til pyntning, sprøjter du små dutter rundt langs indersiden af marcipanbåndet på toppen af kagen.